Postřehy z Česka

31. 07. 2018 20:02:15
Na dovolenou jako čas odpočinku se těší většina z nás. Letos jsem s rodinou vyrazil do sousedního Česka, přesněji do města Český Krumlov.

Cesta byla úmorná díky kolonám aut a kamiónů. Je to daň za to, že radnice měst rozkopou pravidelně hlavní trasy přes město. Podle rady na internetu cesta měla trvat zhruba 4 hodiny, ale zkutečnost byla mnohem děsivější. V Brně jsme v kolonách strávili přes hodinu v Třebíč další hodinku, k tomu 3 objížďky, o kterých jste se dozvěděli na místě, až značkou zákaz vjezdu. Celkem cesta trvala 6 hodin 50 minut.


Za městem Dačice jsme přejeli zemskou hranici mezi Českem a Moravou. Co mne na první pohled zarazilo v jakém stavu jsou silnice v Česku a jaké na Moravě. I když jsme projížděli malými vesnicemi cesty byly bez děr, upravené a povětšinou nové.

Město Český Krumlov žije dvojím životem. Historické město plné turistů, kde nepotkáte mluvit člověka česky a okolím, kde žijí obyčejní lidé. Na informacích nám popřáli, abychom jsme si užili typickou českou atmosféru města. Procházeli jsme po městě a marně hledali českou atmosféru. Na mostě pod latránem hrál na kytaru indián latinsko-americké písně. O kousek dál na náměstí zněli italské songy a z jednoho obchůdku do ulice se rozléhala perská hudba.

Chtěli jsme si dát klasické české knedle s borůvkami, ale ani jedna restaurace a že jich je ve městě tuto dobrotu nevařili. Číňané, Japonci občas Ruština kolem nás zaznívala si dávali nanejvýš trdelník. Pokud přijedeme do země, kterou by jsme rádi poznali více. Hledáme její zvyky, kulturu, klasické české jídlo.
To jsme v Českém Krumlově hledali velice složitě. Mrzelo nás to, protože je to krásné město kde každý dům by mohl vyprávět svou zajímavou historii.

Zašli jsme alespoň na večeři do místního pivovaru, kde vaří moc dobré 12 stupňové pivo.

Autem jsme podnikali spanilé jízdy jako husité s rozdílem tím, že po nás nezůstávali pobořené hrady, kláštery a vesnice. Městečko Rožmberk s hradem stejně jako cisterciácký klášter ve Zlaté Koruně nebo ve Vyšším Brodě jsou příjemným místem k zastavení. Malé upozornění pro návštěvníky kláštera. Na prohlídku mohou ženy jen pokud mají zahalené ramena a sukni pod kolena. Jelikož moje žena měla v tom vedru kraťase a tričko s ramínky tak jsme zašli do poštovního muzea, které je též součástí klášterního areálu ve Vyšším Brodě.
Moc se nám výstava líbila. Děti mohou během prohlídky soutěžit, všem vřele doporučujeme.

Nedaleko obce Lipno nad Vltavou je stezka s názvem Cesta do koruny stromů. Je poučná zvláště pro malé děti, ale též dospělí se pokochají výhledem na krajinu a Lipenskou přehradu. Na horu se můžete vyvést lanovkou.

Cestou domů jsme se pokusili vyhnout větším městům. To se nám sice podařilo, ale dostihly nás další objížďky, které byly všechny u nás na Moravě ani jedna nebyla v Česku.

Na chvíli jsme se zastavili v rodišti Jana Žižky z Trocnova. Kde je příjemná procházka po lesní cestě. Češi tohoto člověka oslavují, Moravané ho považují spíše za padoucha.

Celkově máme z dovolené dobrý pocit. Česko je krásná země a Jižní Čechy to jen dokazují. Když jsme přijeli na Moravu, věděli jsme že tady jsme doma a tak to i zůstane.

Autor: Antonín Ševčik | úterý 31.7.2018 20:02 | karma článku: 19.55 | přečteno: 1025x

Další články blogera

Antonín Ševčik

BOJ O ZEMSKÉ SYMBOLY ČECH, MORAVY, SLEZSKA

České a Slezské symboly ponechávám stranou neboť k těm by se měli vyjadřovat hlavně čeští, slezští patrioté a vlastenci.

22.3.2023 v 21:42 | Karma článku: 14.30 | Přečteno: 432 |

Antonín Ševčik

Nové logo FAČR opět nerespektuje Moravu a Slezsko

Vedení FAČR nadále pokračuje ve své AROGANCI vůči obyvatelům země Moravy a Slezska v České republice.

18.12.2021 v 19:38 | Karma článku: 24.11 | Přečteno: 767 |

Další články z rubriky Cestování

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 9.57 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 160 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 10.37 | Přečteno: 234 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 291 | Diskuse

Tomáš Flaška

Maďarsko je jako žena prodejná

Připojilo se jako první země EU k tzv. hedvábné cestě, což má přinést do Evropy čínské investice a vliv (o vlivu se v Maďarsku taktně mlčí). Jenže už přichází první náklady a zatím bez zisku.

10.3.2024 v 15:20 | Karma článku: 38.03 | Přečteno: 2946 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Su Moravan a su na to hrdý. Mám rád našu Moravskú zem. -  www.zamoravu.eu

www.moravskynarod.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...